LCD és Plazma TV-k

Televíziós vásárlási tanácsok Televízió vásárlásakor az ember könnyen rengeteg problémába ...
Bővebben

Televíziós vásárlási tanácsok
Televízió vásárlásakor az ember könnyen rengeteg problémába ütközhet, aminek a vége mindig az, hogy üres kézzel távozik az üzletből. Régen leginkább a CRT televíziókat vásárolták az emberek mindenféle méretben és árban, azonban a különböző technológiáknak köszönhetően ma már nagyon sokféle TV közül választhatunk, ezért érdemes vásárlás előtt rögzíteni azokat az igényeket, amiket a leendő televíziónkkal szemben támasztunk.

Rövid technológiai visszatekintés…
LCD - Az LCD (Liquid Crystal Display) folyadékkristályos kijelző lelke a folyadékkristály réteg, melyen a fény keresztülhalad. Feszültség hatására a kristályok nem forgatják el a fényt, így a fény a szűrőn át tud jutni és a kijelzőn képpontok jelennek meg, melyek betöltik az egész TV kijelzőjét.

Plazma - A plazma TV-k pixel működésében nagy szerepe van a gáznak, miután feszültség hatására a gáztérben lévő töltéshordozók gyorsulnak, majd ütköznek és az ütközés utáni alapállapotba való visszatérés során fény keletkezik. A fény színét a töltőgáz szabja meg. A színes plazma képernyő pixele három alapszínt tartalmaz: piros, zöld és kék.

DLP - A DLP bizonyosan az egyik legkomplexebb technológiájú képernyő, amelyik a videojelet több lépésben alakítja át. Az első lépésben történik a progresszív képfrissítési konverzió, amikor új sorokat képez minden páros és páratlan félkép sorai közé. A skálázás folyamata újraméretezi a videoinformációt, hogy az megfeleljen a pixel-elrendezésnek, majd ezt követően a képinformáció bekerül a színtér-konverziós egységbe. Ha a képt még nincs RGB (vörös, zöld, kék) formátumban, akkor a világosság és színkülönbségi összetevőkből átkonvertálódik RGB-be. Ezt követően kerül az RGB jel a digitális formázóba és ez a formázó értelmezi a jelet és adja ki a parancsot a DMD celláknak, illetve összehangolja azok működését.

Váltottsoros vagy folyamatos kép - A váltottsoros alapötlete az, hogy nem kell egyszerre kirajzolni a képet, hanem először az első kép páratlan sorait, majd a következő kép párosait rajzolja ki, így összefésül két képet. Ilyenkor amíg a páros sorokat rajzolja, a páratlanok kialszanak és fordítva. Kevesebb memória szükséges ehhez a megoldáshoz és a sávszélességet sem használta annyira. Ezt követően jelentek meg a progresszív letapogatást használó technológiák, ahol a kép megjelenítése folyamatos.

LCD
Az LCD-k széles körű elterjedésével nem érdemes időt vesztegetni a különböző gyártók és márkák felsorolásával. A méretük széles skálán mozog, egészen 7 collostól a 65 collosokig. Minél nagyobbat szeretne vásárolni, az árak természetesen úgy emelkednek és 50 fölötti méretnél már mélyen a zsebbe kell nyúlni és akár egy plazma vagy DLP kijelzős készüléknél is drágább lehet. Jó hír azonban az, hogy a folyamatos technológiai fejlődés miatt az árúk egyre csökken és az otthoni felhasználók számára is baráti áron érhetőek el. Az LCD képernyők nézőszöge kisebb, mint a plazma és DLP párjaik, hiszen a plazmáknak egészen 180 fokig terjed a nézőszöge, míg az LCD képernyőknek maximum 175-ig. Amióta azonban az LCD-k az egyszerű felhasználók számára is elérhetőek lettek számítógép monitor formájában, kialakították az ún. „sweet spot”, azaz optimális térrész funkciót, ahol a színek sokkal intenzívebbek és kiegyensúlyozottabbak. A plazmák nem rendelkeznek ezzel a funkcióval és minden szögből hasonlónak látszik. Az LCD TV-k egyik problémája az, hogy a háttérvilágítás, ami eléggé világossá teszi az LCD panelt a képek megjelenítéséhez mindig be kell legyen kapcsolva. Ez sokszor azt eredményezi, hogy a fekete szín nem eléggé mély és éles fekete, hanem kicsit világosabb. A TV minőségétől függően változhat ez, az olcsóbb televízióknál mindig találkozni fogunk ezzel a problémával, míg egy jobb minőségű LCD TV-nél már nem érzékelhető a gond.

Plazma
A plazma TV-k hasonlóan keskeny készülékek, mint az LCD kijelzős társaik, így könnyedén elhelyezhetőek például a falon. Nagyobb méretű plazma televízió vásárlása az egyik legköltségesebb TV vásárlás, habár a plazmák nem mindig tudják ugyanazt a felbontást, amit a hasonló méretű LCD-k tudnak.

Amióta a megvilágítás kémiai folyamattá vált, azóta a plazma tévék sokkal szebb fekete színt produkálnak, mint amit az LCD tévék el tudnak érni. Amikor a kontraszt arányról, vagy színmélységről beszélünk, akkor tudnunk kell, hogy a plazma tévék sokkal jobbak ezekben az LCD tévékkel szemben.

A plazma tévék mérete 42”-tól indul, emiatt kevés az esély arra, hogy olcsó és kicsi plazmát sikerül vásárolni. Fontos továbbá észben tartani azt is, hogy a plazma tévéknek szükségük van az ún. bemelegedési időre és ezt sokan elfelejtik. Az első 100 órában a kontraszt erősségét nem szabad magasan tartani, mert könnyen előfordulhat, hogy a kép beleég a képernyőbe. 100 óra után a tévé kevésbé lesz érzékeny és nem nagyon fordulhat elő az ilyen probléma, azonban még mindig nem lesz a kép teljesen tiszta. A kisebb beégések kijavítására vannak számítógépes programok, melyekkel ki lehet javítani a hibákat.

DLP
Azoknak az embereknek, akik maximálisan szeretnék kihasználni a tévézés nyújtotta élvezeteket, ideális vásárlás a DLP televízió, amely mind méretben, mind képminőségben meghaladja a plazma tévéket. A DLP tévék méretei is 42”-tól indulnak, tehát a plazmákhoz hasonlóan ezekből sem lehet kisméretűt választani. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a DLP tévét gyártók újabb és újabb ötletekkel álltak elő. Ezek egyike az ún. „szivárványhatás”, ami szemmel is észrevehető. Amikor az ember a szemével pásztázza a képet, majd elveszi a tekintetét és gyorsan újra visszanéz a képre, akkor sokan úgy vélik, hogy a színeket egymástól elválasztva látják.

Összekapcsolhatóság
Végül érdemes foglalkozni a televíziók összeköthetőségeivel is. A legtöbb új tévé HDMI csatlakozást használ. A HDMI egy kábelen tesz lehetővé digitális kapcsolatot audió/videó források között. Digitális adatátvitel révén ez a kapcsolat sokkal gyorsabb és jobb minőségű szolgáltatást képes nyújtani. Számítógépes kapcsolatra is szükség van? Sokan szeretnék összekötni a számítógépüket a házimozi rendszerükkel, ilyenkor érdemes leellenőrizni a tévé kimenetét és a számítógép csatlakozásait, hogy az rendelkezik-e megfelelő kimenettel, mint mondjuk analóg VGA, vagy digitális DVI. Szükség lehet továbbá a hagyományos RCA videó és audió bemenetre is, mert sok eszköz, mint például a digitális kamerák is ezt használják még mindig. Lehetőség van még S-videóra, flash kártya csatlakoztatására is, mindez csak azon múlik, hogy mit szeretnénk használni a házimozi rendszerünkben most és a jövőben.

Végszó
Mivel a televízió vásárlás sem egyszerű feladat, ezért próbáltuk ezen az oldalon röviden összefoglalni azokat a fontos információkat, melyek elősegítik és megkönnyítik a vásárlást. Tartózkodtunk a hosszas és túlságosan szakmai leírásoktól, azonban reméljük, hogy az oldalon megtalálható minden olyan információ, ami tévé vásárláskor hasznos lehet.

Bezárás

Newest LCD és Plazma TV-k Reviews
Az LG Electronics hazánkban is bevezeti a LED-háttérvilágítású monitor TV-jét az M2280D-t. See newest reviews

Az LG Electronics hazánkban is bevezeti a LED-háttérvilágítású monitor TV-jét az M2280D-t.

EuroAstra
  • Összefoglaló: M2280D Az új M2280D képességei számos szórakozási formára teszik alkalmassá a készüléket, így például tévézésre, játékra, de egyszerűen csatlakoztatható más digitális eszközökhöz (pl. digitális fényképezőgéphez) is.
  • Teljes értékelés
Bezárás
2-5 elemet kell kiválasztania az összehasonlításhoz.
1.-50 / 1874 megjelenítése