Mp3 lejátszók

Mp3 lejátszó vásárlási tanácsok Manapság, amikor rengeteg Mp3 lejátszó van a piacon, nehéz...
Bővebben

Mp3 lejátszó vásárlási tanácsok
Manapság, amikor rengeteg Mp3 lejátszó van a piacon, nehéz kiválasztani azt, hogy melyiket vásároljuk meg. Ennek megkönnyítésében szeretnénk segíteni néhány fontos tanáccsal.
Tárolóegység típusa
Ez az első dolog, amit el kell dönteni lejátszó vásárlásakor. Az egyszerű felhasználó számára is fontos kérdés ez, hiszen ez dönti el azt, hogy mennyi hely lesz a lejátszón. Két féle tároló van, a flash és a merevlemez, ezek között a tartósság és az ár dönthet.

Tartósság: A flash memóriát megbízható tárolóként is emlegetik. Az ilyen tárolóknak nincs mozgó alkatrészük, ezért nagyon tartósak, masszívak. A legjobb választás azoknak a felhasználóknak, akik igen aktív és mozgékony életet élnek.

Ezzel szemben a merevlemeznek számos mozgó alkatrésze van és emiatt könnyen meghibásodhat. A merevlemezek különféle méretben készülnek, azonban a technológiája mindegyiknek ugyanaz: forgó tárcsáról egy kis benyúló tüske olvassa le az adatokat. Persze ezeket is lehet használni akár futásnál is meghibásodás nélkül, azonban a meghibásodási lehetősége sokkal nagyobb, mint a flash memóriának.

Ár: Lehet, hogy a flash memóriák sokkal tartósabbak, mint a merevlemezek, azonban költségesebbek is. Egy hasonló kapacitású flash kétszer annyiba kerül, mint az azonos méretű merevlemez. Probléma lehet, hogy a flash memóriáknak véges kapacitásuk van és ez akkor lehet gond, ha rengeteg zenét vagy videót szeretnénk tárolni rajta.

Operációs rendszer támogatottság
A használt operációs rendszer, legyen az Windows, Mac vagy Linux, határozza meg, hogy milyen Mp3 lejátszót érdemes vásárolni. Amikor az operációs rendszerrel való kompatibilitásról beszélünk, akkor a szállítási protokollt kell figyelembe venni. Ez a protokoll határozza meg, hogy a számítógép és az Mp3 lejátszó hogyan kommunikáljon egymással. A Windows-al szinte az összes lejátszó kompatibilis, azonban a Linuxot és Mac-et használóknak érdemes odafigyelni, hogy milyen lejátszót vásárolnak.

MSC: A „Mass Storage Class” háttértár támogatással rendelkező eszközök, melyek jóformán az összes operációs rendszerrel kompatibilisek. Az MSC külső USB-ként képes működni és külön meghajtóként látható az operációs rendszerben. Az adatok ezt követően könnyedén átmozgathatóak az eszközre.


MTP: A Media Transzfer Protocol egy nyíltszabványú protokoll, amit kimondottan az MP3 lejátszókra fejlesztettek. A Windows operációs rendszer mindegyik platformjával kompatibilis, azonban az utolsó verziói már az Ubuntu Linux-ot is maximálisan támogatják. Mac-nél szükséges némi módosítás, ezért Mac felhasználóknak nem ajánlják.

Védjegy: A gyártok mindig törekednek arra, hogy a készülékeik mellé saját fejlesztésű protokollokat is gyártsanak annak érdekében, hogy a felhasználónak különleges és maximális élményben lehessen része. A két igazán ismert ilyen gyártó az Apple (iPod) és a Microsoft (Zune). Mindkét lejátszó saját protokollal rendelkezik és mindegyikhez saját lejátszó szoftver tartozik Ennek az a hátránya, hogy leszűkül az ember választási lehetősége egyetlen médiára. Az iPod és a Zune is lejátssza az összes ismert média típust és mindkettőt nagyon könnyen tudja kezelni akár egy teljesen kezdő felhasználó is.

Honnét lehet zenét beszerezni?
Akkor lesz egy MP3 lejátszó felesleges eszköz, ha nincs zene, amit le lehetne játszani. Ebben a részben bemutatunk néhány helyet, ahonnan zenei fájlokhoz lehet hozzáférni.

Saját zene tömörítése: CD rippelése lényegében azt jelenti, hogy CD-ről digitális formába tömörítődik a zenei szám. Így juthatunk legegyszerűbben zenéhez az MP3 lejátszónk számára. Mindössze be kell tenni a számítógépünk CD lejátszójába a zenei CD-t és elindítani a megfelelő programot, amivel átkonvertáljuk a számokat mp3 formátumba. Bizonyos beállításokra azonban érdemes odafigyelni, ilyen például a fájl formátuma, ez legyen mp3, és a tömörítés minősége, ami kbps-ban van megadva. Később további számokkal is kiegészíthetjük a kollekciónkat anélkül, hogy újra rippelnénk a CD lemezt.

Internetes fizetős letöltés: Itt érdemes megjegyezni a DRM-et, más néven a másolás elleni védelmet, ami komoly fejtörést okozhat a felhasználóknak. Előfordulhat ugyanis, hogy amikor az MP3 lejátszó tartalmát frissíteni akarjuk, a megvásárolt tartalom nem tölthető le és könnyen elveszíthetjük a sok zenét meg a pénzt, amit kifizettünk érte. Ezeket a letöltési lehetőségeket jobb, ha kerüljük és inkább olyan helyeket keresünk, ahol a DRM nincs aktiválva. Ilyen oldalak a következőek: Amazon, eMusic, iTunes és a Zune.

Feliratkozás: Vannak olyan zenei oldalak, melyek minden hónapban meghirdetik a „minden letölthető” akciót, ilyenkor rengeteg szám válik elérhetővé a felhasználók számára, azonban azt nem szabad elfeledni, hogy ezek a számok nem a felhasználó tulajdonát képezik, mindössze bérlik azokat. Ezekért havonta fizetni kell és amint abbahagyjuk a fizetést, a számok lejátszhatatlanná válnak. Az Apple az ilyen fajta feliratkozást még nem támogatja az iPodjára.

Bezárás

Newest Mp3 lejátszók Reviews
Sandisk Sansa Clip Zip, Ipod Touch 4G - multimédia felsőfokon See newest reviews

Sandisk Sansa Clip Zip

Logout.hu
  • Áttekintés Bemutató a méltán nagy népszerűségnek örvendő Clip Zipről - egy kis Rockbox-szal megfűszerezve.
  • Teljes értékelés

Ipod Touch 4G - multimédia felsőfokon

Logout.hu
  • Áttekintés Ebben a kisebb cikkben szeretném bemutatni az iPod touch szériának a legújabb változatát, a 4G-t.
  • Teljes értékelés
Bezárás

Kérdezze a közösséget

Tegyen fel egy kérdést
2-5 elemet kell kiválasztania az összehasonlításhoz.
1.-50 / 349 megjelenítése