LCD / CRT Monitorok

Monitor vásárlási tanácsok Régebben a CRT monitorok esetében viszonylag egyszerű kérdés v...
Bővebben

Monitor vásárlási tanácsok

Régebben a CRT monitorok esetében viszonylag egyszerű kérdés volt a monitorvásárlás ügye. Mára ez sokkal nehezebbé vált. Mivel nagy biztonsággal azt mondhatjuk, hogy a CRT monitorok a múlt homályába vesztek, ezért ez az útmutató inkább az LCD monitoroknak szentel majd nagyobb teret. Az egyszerűbb kijelzőtől indulva a komplexebbek felé rájöhetünk, hogy óriási piacról van szó. Emiatt a döntés sem lesz egyszerű. A következőkben felsorolom a monitorok pár jellemzőjét, ezeket kell mérlegre helyezni vásárlás esetén.

Válaszidő: Ez az az idő mialatt egy pixel a kijelzőn feketéről fehérre vált. Ez olyan gyorsan történik, hogy ennek a mértékegysége az ezredmásodperc (ms).A lassabb válaszidő eredménye, hogy a kijelzőn kissé szellemképesnek látszik a gyors mozgás, pl DVD film nézésekor vagy játékkor lehet ez nagyon zavaró, emiatt erre ügyeljünk. Jelenleg már 2-1ms válaszidejű monitorok is kaphatóak, legalábbis a gyártók adatai szerint. Ha azonban belemélyedünk a leírásba, kiderülhet, hogy ezt a gyártók a szürke-szürke idejének tüntetik fel. (gray to gray: GTG) Ennek nagyon egyszerű oka van, ugyanis az LCD panelek nagyságrendekkel gyorsabban váltanak a szürke színek között, mint azt tennék fehér-fehér esetében, ami pedig ISO mérési szabványnak számít. A jó hír az, hogy azért ezek a mai panelek már nagyon jó minőségű videolejátszást játékélményt tesznek így is lehetővé.

Kontrasztarány: 500:1, 1000:1, 20000:1, ezek mit jelentenek? A kontrasztarány a kijelzőn megjeleníthető legvilágosabb fehér és a legsötétebb fekete aránya. Pl. egy 1000:1 kontrasztarány annyit tesz, hogy a sötét szín 1000-szer sötétebb, mint a fehér szintje. Az emberek sokszor tévesen úgy ítélik meg, hogy a nagy kontrasztarány vibráló képet ad. Ez nem mindig van így, noha a nagy kontrasztarány erősebb színeket eredményez, a vibrálás inkább a panelből magából jön, és abból, hogy hogyan van fedve, üveg van-e előtte vagy nincs. Egy másik marketingfogás, a monitoroknál olvasható "dinamikus kontraszt arányok", ezek olyan értékek, amiket a panel alapvetően nem tudhat. Mint pl: 30000+:1. Ezek a panelek valójában sokkal kisebb kontrasztarányúak alapjában, de egy plusz szolgáltatás miatt feltudják javítani az alapértéküket. Ennek megvalósítása lehet a háttérvilágítás használata, ami annak megfelelően módosul, hogy épp mit kell a monitornak megjelenítenie. A sötétebb eredmény érdekében ez a háttérvilágítás csökkenti a fényerejét, míg egy világosabb témánál erősebben világít ez is. Noha ez egy látványos szolgáltatás, van néhány hátulütője, pl olyan képek esetében amelyek tartalmaznak sötét és világos részeket is, erre ez a megoldás alkalmatlan.

Szélesképernyő, normál képernyő, melyik a jobb?
Ez egy nagyon fontos döntés manapság. A CRT időkben a monitorok a 4:3 arányt tudták képarányt illetően, 1024x768, 1280x1024 felbontások mellett. Ahogy az LCD-k megjelentek, a szélesképernyős lehetőség is megjelent velük. Ezeken a szélesvásznú mozik is a megszokott fekete csíkok nélkül élvezhetők. Jelenleg még mindkét képernyőtípust gyártják, de mintha a széles változat kezdene elterjedni. Noha ezek a széles változatok több helyet engedélyeznek, van egy tényező, amit kevesen vesznek figyelembe. Ha volt egy 19 colos normál arányú LCD-je és onnét váltott a 19" szélesvásznúra, akkor nyilván már ön is tapasztalta, hogy nem akkora a megnyert terület, mint amire számított volna, ez amiatt van ahogy az arányt számolják LCD monitorok esetében, azzal, hogy szélesebb lett a képernyő, a magasság viszont csökkent. Pl. hogy elérje azt a képmagasságot, amit egy 17" normál arányú monitor tud, azaz 1280x1024 felbontást, nem elég még egy 19" WS változat sem, sokkal inkább egy 20" monitorra van szüksége, hogy továbbra is élvezhesse az 1024 pixelsort. Persze akik régi monitorokról ( 15 vagy 17 colosok ) váltanak, azok mindenképpen nagyobbat fognak vásárolni a régebbi felbontásnál. Ezen kívül egyéni elbírálás alá eshet, hogy melyik stílusú monitort választja. Pl. a szélesebb monitor remekül muzsikál Vista alatt, lévén a Sidebar ott helyezkedik el, így nem veszít használatával értékes munkaterületet a monitor közepéről.

Csatolók
Néhány évvel ezelőttig az egyetlen csatlakozó, amit monitoron találhatott, az analóg VGA csatlakozó volt. (D-SUB). A kábelek végén kék vagy fekete jelöléssel csücsültek, ezek a színek voltak a legnépszerűbbek a kábeltípusok jelölésére. Manapság olyan fogalmakkal kellett megbarátkozni, mint a DVI, a HDMI és sok más új szabvány. Az analóg interfészek ahogy a nevük mondta, analógok voltak és ennyi. Nem lehetett ezeket a kábeleket túlzottan meghosszabbítani, mert zajokat szedtek össze, interferáltak más eszközökkel és az a képminőség rovására ment. A digitális kábelek nemcsak sokkal nagyobb távolságon bírnak közvetíteni, de az interferencia hatásoknak is sokkal ellenállóbbak. A DVI nagyon hamar A szabvánnyá vált, csak nézzük meg a ma kapható monitorok többségén ez van, esetleg plusz még a régi D-SUB, de ez már ritkábban található meg, még így kiegészítőként sem gyakori. Digitális kábelt használva a digitális jel útját nem törik meg A/D konverterek, a PC-ből közvetlen az LCD panelbe jutnak a jelek. Ez sokkal jobb jeltovábbítást jelent, élesebb képet eredményez, nincs interferencia, nincs torzítás. Ha új DVI-s monitort vesz, győződjön meg, hogy az új eszköz tudja a HDCP szabványt. A HDCP a High-Bandwidth Digital Content Protection rövidítése, ez egyfajta handshaking megoldás a kijelző és a különböző videoforrás között. Ennek segítségével kizárható a digitális jel lehallgatásánal lehetősége. Ahogy a nagyfelbontású tartalom lassan eltörli a régi technológiákat az új operációs rendszerek, mint a Vista is, kezdik kihasználni ezekben az eszközökben rejlő lehetőségeket, mint a HDCP. Emiatt kell, hogy fontos legyen, hogy vásárláskor előnyt adjon az ilyen készülékeknek.

Sok LCD monitor lehetőséget ad arra is, hogy TV-ként használjuk. Beépítetten tartalmazza, az ehhez szükséges csatlakozókat. Amennyiben médiaközpontot készül az új monitora köré építeni, úgy nem árt, ha ilyen csatlakozókban erős példányt vásárol: VGA, DVI, HDMI, S-Video, Kompozit, RCA bemenet. Noha sok monitor tudja ezt mind, de ezek inkább a ritkábbak, általában csak 1-2 lehetőséget biztosítanak a kijelzők.

Zárszóként:
Most hogy már ismeri az összes divatos kifejezést a monitorreklámokat illetően, várhatóan sikerül egy jó döntést hoznia a következő számítógép-kijelzője megvásárlásával kapcsolatban. Vegye azt amire leginkább szüksége van, de legyen nyitott a jövő új technológiáira is.

A TestFreaks számára írta: Steve Blackwell
www.dreamwarecomputers.com

Bezárás

Newest LCD / CRT Monitorok Reviews
ASUS MS228H monitor - Valósághű képek a LED erejével!, Új forgatható Wide monitor a SAMSUNG-tól: ... See newest reviews

ASUS MS228H monitor - Valósághű képek a LED erejével!

ChipLand
  • Összefoglaló: Élvezze az észbontó látványt 16.5 mm-es ultra-vékony külsőben LED technológiával, melyhez környezetbarát funkciók társulnak. Webáruházunkban már megvásárolható!
  • Teljes értékelés

Új forgatható Wide monitor a SAMSUNG-tól: 226CW

ChipLand
  • Összefoglaló: A Samsung új, széles képernyős monitort dobott piacra: az újdonság 22 colos képátlóval és a gyártótól már megszokott minőséggel kápráztatja el a vásárlókat.
  • Teljes értékelés

BenQ XL2410T - egy vérbeli Gamer

ChipLand
  • Összefoglaló: Az LG, Samsung és Asus 3D támogatással bíró csúcskategóriás monitorai mellett megjelent a BenQ saját, játékosok igényeit maximálisan figyelembe vevő monitora, az XL2410T!
  • Teljes értékelés

Lépjen be a széles vásznak világába! - Acer AL1916ws TFT-LCD

ChipLand
  • Összefoglaló: Az Acer AL1916Ws kiváló, szélesképernyős modell a mai multimédia-világba még több élményt és szórakozást hoz. A vékony kivitelű, ugyanakkor kiváló képminőséget adó, szélesképernyős AL1916Ws lehetővé teszi az adatok és a videoalkalmazások legjobb kihasználását, akár az internetet böngészi, akár...
  • Teljes értékelés

ASUS MS246H 24″-os monitor raktárról!

ChipLand
  • Összefoglaló: Az ember tekintetét magával ragadja egyedüllálló dizánja, a kontrasztos fekete és fehér összeolvadása, valamint a vonal és kör harmonikus egysége. Önmagában egy műremek, mely bármely helyiségnek éke lehet. Ez az Asus MS246H!
  • Teljes értékelés
Bezárás

Kérdezze a közösséget

Tegyen fel egy kérdést
2-5 elemet kell kiválasztania az összehasonlításhoz.
1.-50 / 1252 megjelenítése