Laptopok és Notebook-ok

Laptop vásárlási tanácsok A számítógépek az élet minden területén gyökeresen megváltoztat...
Bővebben

Laptop vásárlási tanácsok

A számítógépek az élet minden területén gyökeresen megváltoztatta és megkönnyítette az emberek életét. Az asztali számítógépek igen erősek és nagyon sok dolgot meg lehet velük oldani, azonban ahogy a nevük is mutatja, nem túl mobilisak, nem hordozhatóak.

A laptopok hivatottak betölteni azt az űrt, amit a hordozható számítógépek iránti kereslet mutatott és igaz, hogy először leginkább üzleti céllal vásárolták, azonban amint egyre olcsóbbak lettek, egyre több asztali számítógéppel rendelkező embernek lett laptopja is. A kezdeti laptopok még nagyok és vaskosak voltak, és teljesítményben is messze elmaradtak az asztali számítógépektől., később azonban a technológia folyamatos fejlődésével tudásban is utolérték az asztali számítógépeket.

Laptop vásárlása esetén számos lehetőségünk adódik, azonban árban jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk, hiszen több százezret is elkérhetnek egy laptopért, ezért érdemes jól körülnézni a piacon előtte.

Ma már többféle típusú laptopot gyártanak, vásárolhatunk akár üzleti célokra, multimédiás kialakítással vagy akár játékra, de ezek közötti kategóriák is vannak. Tudni kell, hogy mire szeretnénk használni a kiválasztott laptopot és annak tudatában vásárolni.

A fő ok, amiért az emberek lecserélik az asztali számítógépeiket laptopokra az az, hogy a laptopok hordozhatóak, hiszen az emberek szeretik a szabadságot, a vezeték nélküli internet pedig éppen ezt biztosítja számunkra. Persze az asztali gépek is csatlakozhatnak vezeték nélkül az internetre, de ettől még válnak hordozhatóvá. A mobilitás nagyon nagy szabadságot ad, hiszen egy laptoppal dolgozhatunk akár otthonról, járkálhatunk a szobák között anélkül, hogy ez gondot okozna az internetezésben, beülhetünk egy helyi bárba vagy kávézóba és a reggeli elfogyasztása mellett is dolgozhatunk, internetezhetünk.

A Laptopok és Notebookok kategóriába sorolhatóak, viszont minden kategóriára vonatkoznak bizonyos szabályok, melyeket érdemes fejben tartani.

Netbook-ok
A Netbook, vagy Subnotbook kisebb, mint a laptop, könnyen hordozható, könnyű és teljesítményben jóval elmarad a laptopoktól, viszont az alap funkcióknak, mint a levelezés vagy internetezés teljes mértékben megfelelnek. A nevük is onnan ered, hogy elsősorban az internetre és levelezésre vannak kihegyezve. Merevlemezük kapacitása kisebb, mint a laptopoké és általában a Linux valamelyik fajtája fut rajtuk. 1999 óta kaphatóak a boltokban, azonban csak 2007-tól terjedtek el igazán, amikor is számos gyártó az igényeknek megfelelően fejlesztette ezeket az eszközöket is. Az egyik legismertebb az ASUS EEE PC, de sok más ismert cég is gyárt hasonló netbookokat. Súlyuk egészen alacsony, a fél kilótól a másfél kilóig terjed, ezért roppant könnyű őket hordozni.

Ultralight notebookok
Az Ultralight notebookok közel hasonlóak a netbookokhoz, azonban sokkal gazdagabban felszereltek, erősebb processzorral, jobb videokártyával és nagyobb merevlemezzel vannak ellátva. Leginkább azok az emberek használják, akik rendszeresen utaznak, hiszen a súlyuk mindössze 2 kilógram körül mozog, keskenyek és vékonyak. Az Ultralight-okat és Netbookokat könnyen összekeverik, és a Netbookok folyamatos fejlődésének köszönhetően a határvonalak a két típus között lassan összemosódnak.

Laptop/Notebook
Ezt a típust használják legtöbbször üzleti és otthoni célokra, valamint kisebb játékokra és az alap funkciókra egyaránt. Súlyuk 2-3 kiló között van attól függően, hogy mennyire felszerelt, milyen akkumulátor van benne és mekkora a kijelzője. Ezek a készülékek roppant népszerűek az emberek körében, mert rengeteg dologra használhatóak. Különböző színben, formában gyártják, különbözőek az akkumulátor, a kijelző és a merevlemez méretük is.

Az asztali számítógép lecserélése:
Az igaz, hogy a mai laptopok rengeteg dologra használhatóak és számos dologban helyettesíteni tudják az asztali számítógépeket, azonban ki jelet jelenteni, hogy teljes mértékben nem képesek teljesen átvenni az asztali gépek szerepét. Vannak viszont már olyan típusok, melyek megközelítik az asztali gépek teljesítményét, ezek azonban már komoly eszköznek számítanak, hiszen súlyuk is meghaladja a 3 kilót, ezért a hordozhatóságuk is kényelmetlenné válik. Az asztali számítógépeket kiváltandó laptopok nagyon nagy kijelzővel, erős processzorral és minden olyannal rendelkeznek, ami segí™ abban, hogy minden olyat megcsináljunk a laptoppal, mint amit a számítógépekkel is.

Játékra alkalmas laptopok
Ez a kategória nagyjából azonos a fentebb említett laptopokkal, hiszen ezek a laptopok erős processzorral, jó videókártyával és SLI konfigurációs lehetőséggel rendelkeznek.

Apple termékek
Az Apple cég olyan termékeket gyárt, melyek nagyon sok mindenben különböznek az általános laptopoktól. Kezdetben az Apple csaját operációs rendszerével voltak csak kaphatóak a laptopok, azonban amióta a cég nyitott Intel alapú technológia felé és Intel Core 2 Duo processzorokat használnak, azóta a Windows is elérhetővé vált az Apple által gyártott MacBook termékeken. Az Apple termékek egyik igen furcsa sajátossága, hogy sokkal drágábbak, mint egy asztali számítógép tudásának megfelelő laptop. Ma már a Boot Camp nevezetű programmal elérhetővé vált az a lehetőség, hogy egyszerre fent legyen fent a laptopon mindkét operációs rendszer és induláskor választhassunk, melyiket akarjuk használni. Az Apple saját termékei a sokoldalúságuk miatt lettek népszerűek és az emberek szívesen használják ki az erőforrásaikat videó és grafikus szerkesztésre.

Tablet-ek
A grafikus táblák technikailag olyanok, mint a laptopok, azonban egyáltalán nem hasonlítanak azokra, hiszen nem rendelkeznek billentyűzettel, hanem grafikus érintő képernyővel vannak ellátva. Leginkább üzleti és orvosi környezetben használatos, felszereltségben és teljesítményben azonosak a laptopokkal, azonban a billentyűzet hiánya miatt kevésbé elterjedt az általános felhasználók körében.

Amit laptop vásárlásakor érdemes figyelembe venni:

Súly és méret
Ez a két tulajdonság egyaránt fontos és mindkettőt érdemes vásárláskor komolyan figyelembe venni. Ha olyan laptopot szeretnénk, amivel az asztali számítógépünket szeretnék kiváltani és nem fogjuk sokat hordozni, akkor a súly és a méret nem számítanak annyira.

Akkumulátor élettartam
A laptopokkal kapcsolatban azok akkumulátorának élettartama nagyon fontos kérdés, hiszen a hordozhatóságukból kifolyólag az akkumulátorok sokszor vannak használatban. Érdemes leellenőrizni a telep élettartamát és amennyiben van rá lehetőségünk vásároljunk tartalék akkumulátort is annak érdekében hogy ne érjen váratlanul a telep lemerülése.

Képernyő méret

A laptopok képernyő méretei szorosan összefüggenek a laptop súlyával, hiszen minél nagyobb a képernyő, annál nehezebb a laptop. Emiatt érdemes eldönteni, hogy szükségünk van-e 17”-os képernyőre, vagy elegendő a 14”-os is.

Tároló kapacitás
A merevlemez nagyságának meghatározásánál érdemes átgondolni, hogy mennyi és mekkora adatot tárolunk majd a merevlemezen. Természetesen a laptop ára is exponenciálisan növekszik a merevlemez kapacitásának növekedésével. Amennyiben a merevlemezen nincs elegendő hely, érdemes archiválni az adatokat vagy lecserélni a meghajtót egy nagyobbra, mindkettő járható út, azonban az utóbbi megoldásnál újra kell telepíteni az operációs rendszert.

Jelenlegi és jövőbeni használat
Ez az egyik legfontosabb tényező, amit vásárláskor figyelembe kell venni, hogy mire szeretnénk használni a laptopot. Amennyiben csak általános funkciókra, mint például internetezés, zene hallgatás, levelezés és hasonló dolgokra használnánk a laptopot, akkor a választás egyértelmű, azonban ha hasonló dolgokra használnánk, mint az asztali számítógépet, akkor már érdemes komolyabban fontolóra venni, hogy melyik az ideális választás.

A választástól függően a laptop vásárlás járhat komoly anyagi kiadással. Nem érdemes olyanra komoly összegeket áldozni, amit nem is használnánk ki, válasszunk inkább olyan laptopot, ami évekig képes szolgálni és ellátni azokat a feladatokat, amire szántuk az eszközt.

Ahogy már többször is említettem és a későbbiekben is ismételni fogom, bármilyen termék vásárlása esetén mindenképpen tájékozódjunk a lehető legkülönbözőbb módon. Amennyiben van elképzelésünk arról, hogy milyet szeretnénk és talán ki is választottuk a számunkra ideális laptopot, győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott termék teljes mértékben megfelel az általunk támasztott követelményeknek és minden alkatrésze képes lesz megfelelően és hosszútávúan ellátni a funkcióját.

Rengeteg internetes oldal létezik, ahol minden fontos információt megtalálunk a legtöbb ismert laptopról és ahol a felhasználók osztják meg pozitív és negatív tapasztalataikat egymással az adott termékekről.

A legjobb megoldás azonban az, ha olyasvalakivel beszélünk, aki maga is rendelkezik laptoppal és őszintén beszélhet nekünk annak hiányosságairól, előnyeiről és tapasztalatairól. Ne féljünk kérdezni, akár személyesen, akár fórumokon keresztül mindenkitől és olvasgassunk olyan oldalakat, mint amilyen ez is, ahol hasznos tanácsokkal látnak el bennünket.

Bezárás

Newest Laptopok és Notebook-ok Reviews
Dell Vostro V130 kicsomagolás, MSI Megabook VR600 - barát a mindennapokban, A HP G62 notebook kic... See newest reviews

Dell Vostro V130 kicsomagolás

Laptopkalauz
  • Összefoglaló: A Dell üzleti felhasználóknak szánja legújabb Vostro V130 laptopját, amely különlegessége egyéb képességei mellett egyedülálló hűtésében rejlik. A cikk után íme a gép teljes nagyságában.
  • Teljes értékelés

MSI Megabook VR600 - barát a mindennapokban

Laptopkalauz
  • Következtetés: Bevezetõ Újabb tesztünk sem sokat váratott magára, köszönhetõen a pécsi Laptop Szalonnak ( www.laptopszalon.hu ), aki az új MSI Megabook VR600-at biztosította nekünk egy alaposabb vizsgálatra.
  • Teljes értékelés

A HP G62 notebook kicsomagolás videój

Laptopkalauz
  • Összefoglaló: A Laptopszalonban is kapható HP G62 notebookban a technológia és az elegancia tökéletes aránya jelenik meg, minden szükséges funkcióval.
  • Teljes értékelés

HP ProBook 4545s

Logout.hu
  • Áttekintés Ha jó videókártya, masszív gépház, megbízható komponensek, sok garancia kell, megfelelő-e ez a gép?
  • Teljes értékelés

ASUS N53SM - Bang & Olufsen ICEPower technológiával!

ChipLand
  • Összefoglaló: Élvezze a tökéletes hangzást a Bang & Olufsen ICEPower technológián keresztül. Még lenyűgözőbb teljesítmény a 2. generációs INTEL® CORE™ processzorral!
  • Teljes értékelés
Bezárás
2-5 elemet kell kiválasztania az összehasonlításhoz.
1.-50 / 1183 megjelenítése