GPS / Navigáció

GPS vásárlási tanácsok
Először is kezdjük egy rövid tájékoztatóval azzal kapcsolatban...
Bővebben

GPS vásárlási tanácsok

Először is kezdjük egy rövid tájékoztatóval azzal kapcsolatban, hogy mi is az a GPS. A GPS hálózat összesen 30 műholdból áll, melyek 12 óránként kerülik meg a földet. Ezeket a műholdakat eredetileg harcászati célokkal helyezték üzembe, azonban manapság a hétköznapi emberek tájékozódásában segít. A helyzet meghatározáshoz az kell, hogy a GPS legalább 4 műholdal kommunikáljon. A GPS valós időben segít a tájékozódásban és vezet el A pontból B pontba anélkül, hogy térképet kellene használni. A GPS-t vásárolni szándékozók első kérdése szinte mindig az, hogy mennyibe kerül egy ilyen szerkezet. Az alap GPS rendszerért nem kell fizetni semmit, inkább a havi GPS előfizetés jelent állandó költséget, azonban ennek segítségével folyamatos és naprakész információval fogunk rendelkezni az időjárásról és az utakról. Első GPS eszközünk vásárlásakor nem könnyű eldönteni, hogy a piacon megtalálható számos termék közül melyiket is vásároljuk meg. A későbbiekben ebben szeretnénk segíteni azzal, hogy felsoroljuk a jelenleg elérhető összes fő területet a termékekkel kapcsolatban.

Hordozható GPS eszközök - A legtöbb elektronikai szaküzletben megtalálhatóek ezek a kisméretű eszközök, melyeknek a kijelzője 3,5”-tól 4,5”-ig terjed.
A beépített akkumulátorral megspóroljuk a kábeleket a kocsiban és legtöbbször vagy egy autóban használható töltővel, vagy egy általános egyenáramú házi töltővel kapható. Annak érdekében, hogy az eszköz a lehető legjobban vegye a GPS jeleket, érdemes a műszerfalra vagy a szélvédőre rögzíteni. Típustól függően az információt tárolhatják SD memória kártyán és beépített flash kártyán is, vagy mindkettőn. A GPS-ek lehetővé teszik, hogy lementsük a számunkra fontos helyeket és ebből listát készítsünk, azonban maguk a gyártók is egyre több helyszínt sorolnak fel a szőftvereikben.

Egy másik érdekes lehetőség is megtalálható a hordozható GPS eszközökben, ez pedig a gyalogos mód. A tölthető elemek segítségével bárki magával viheti és például város nézéshez remekül használhatja az eszközt. A gyalogos mód segítségével könnyen eljuthatunk olyan utakra is, ahová kocsival nem tudunk, mint például a gyalogos hídak.

Műszerfalon elhelyezhető eszköz - Hamar elterjedt az autósok körében a műszerfalra szerelhető GPS eszköz, melynek a kijelzője nagyobb, mint a hordozható társaiké. Érintőképernyős kezelésük legalább annyira általánossá vált, mint a rádió és más technikai eszköz kezelése az autóban. Ahhoz, hogy naprakészen tartsuk az eszközt nem kell az autónkal beállni a számítógépes szobába, hiszen a GPS-eket DVD-ről lehet frissíteni, így elég a lemezt az autó CD/DVD lejátszójába helyezni és a GPS onnan fogja az új adatokat kiolvasni.

Smartphone-ok - Rengeteg smartphone, mint például a Blackberry Curve/Perl, vagy néhány HTC modell rendelkezik beépített GPS vevővel, ezért a nap minden pillanatában igénybe vehetjük a GPS-t és ez nagyon előnyös lehet. Igaz, hogy a kijelzőjük kisebb, mint az autóba szerelhető társaiké, azonban a smartphone-okkal megspóroljuk a plusz GPS eszközt. Hátrányuk viszont az, hogy nem rendelkeznek bizonyos információkkal, amik viszont a GPS-ekben megtalálhatóak. Ehelyett olyan lehetőségünk nyílik, hogy valós időben le tudunk tölteni egy általunk használni kívánt útvonaltervet. A későbbiekben talán a gyártók fejleszteni fognak MicroSD kártyákra is, és akkor a smartphone-t használók is élvezni tudják majd a GPS összes előnyét.

Amíg nem rendelkeznek teljes értékű GPS funkciókkal, addig van olyanra lehetőség, hogy Bluetooth kapcsolattal rendelkező GPS vevőt használjunk hozzá, amit automatikusan össze lehet kötni a smartphone-al, ha közel helyezzük egymáshoz őket.

Laptop navigáció - Nagyon sok PC szoftver és hordozható GPS gyártó cég dolgozik azon, hogy olyan szoftvert és hardvert gyártson a laptopokra, ami integrálható a GPS rendszerekbe. A csomaghoz hozzátartozik egy USB vevő és egy szoftver, amit a számítógépünkre telepíthetünk fel. Ezeknek az eszközöknek az áruk sem annyira magas, megáll kb. 20.000 forint alatt és még így is olcsóbb, mint egy különálló GPS.

Hajós navigáció - Ezek az eszközök teljes mértékben eltérnek a szárazföldi navigációs készülékektől, mivel itt nincsenek utak, végpontok, egyirányú utcák, hanem csak a nyílt víz, ezért ezek a navigációs eszközök a pontos koordináták megadásával segítik a tájékozódást. A vízmélység 1 métertől több kilóméterig van feltűntetve, ezért fontos odafigyelni arra, hogy ne merészkedjünk túl sekély vízre, ahol tönkretehetjük a hajónkat.

Térkép frissítés és javítás - Amire mindeki kiváncsi vásárlás előtt az az, hogy az adott termék gyártója mennyire frissíti a térkép adatbázist, javítja-e a térkép hibáit és milyen sűrűn ad ki új térképeket. Amikor maguk a gyártók találnak hibát az adatbázisban, olyankor a felhasználók ingyenesen letölthetik a javított frissítést. Vannak olyan gyártók, akiknél nem lehet ingyenesen frissíteni, azonban a következő évi új térkép adatbázist már javítva adják ki.

Említettük, hogy vannak olyan gyártók, akik folyamatosan foglalkoznak a frissítésekkel, azonban volt már olyan GPS, ami szemre nagyon csinos eszköz volt és nem is volt olyan drága, azonban lehetetlenség volt bármiféle frissítést feltenni rá. Érdemes tehát kicsivel többet kiadni egy olyan készülékre, amelyikre lehet feltölteni frissítéseket, javításokat.

Összegzés
Mindeképpen szánjunk rá kis időt, hogy vásárlás előtt tájékozódjunk megfelelően a kiszemelt eszközzel kapcsolatban, vagy legalább menjünk el a boltba és próbáljuk ki személyesen az eszköz tulajdonságait. Tegyük fel bátran azt a kérdést az eladónak, hogy „Tudom frissíteni a térképet, vagy vásárolhatok hozzá más országok térképeit?”, mert ezek az eszközök árban és tudásban is igen széles skálán mozognak.

Bezárás

Newest GPS / Navigáció Reviews
Világvevő, nem világmegváltó See newest reviews

Mio A701

Index.hu
  • Következtetés: Persze, hogy kéne. Villogni. És kéne mellé egy rendes mp3-lejátszó, egy rendes fényképezőgép, egy rendes laptop meg egy rendes mobiltelefon. És egy fél bőrönd.
  • Teljes értékelés
Bezárás

Kérdezze a közösséget

Tegyen fel egy kérdést
2-5 elemet kell kiválasztania az összehasonlításhoz.
1.-50 / 153 megjelenítése