Egerek

Egér vásárlási tanácsok

Bemutatás:
A számítógépes egerek az 1960-as éve...
Bővebben

Egér vásárlási tanácsok


Bemutatás:

A számítógépes egerek az 1960-as évek kezdetén kezdtek elterjedni, azonban a 80-as években váltak elterjedté, mint a számítógépek általános felhasználói beviteli interfésze. Az idő múlásával minden gyártó folyamatosan fejleszti az újabbnál újabb tulajdonságokat, azonban még semelyik gyártó nem fejlesztett ki olyan eszközt, ami helyettesíteni tudná az egér funkcióját.
Az egér a billentyűzettel együtt roppant fontos kiegészítői az asztali számítógépeknek, ezért ezek milyensége nem lehet közömbös a számítógép vásárlásakor, hiszen a kényelmes beviteli interfészek megkönnyítik a felhasználó életét.

Egér típusok:

Számos típus kapható manapság a boltokban, azonban az érzékelő típusa szerint három kategóriába sorolhatjuk az egereket.

A mechanikus egerek, vagy ahogy a köztudatban ismerik, a görgős egerek, voltak az első egerek, amik elterjedtek. Ezekben az egerekben egy golyó van elhelyezve, ami az egér mozgatásával körkörösen mogoz és a mozgást egy-egy függőlegesen és vizszintesen elhelyezett görgő érzékeli, ami továbbítja a jeleket a számítógépnek. A görgős egerek ideje lassan véget ér és szerepüket átveszik az optikai és lézer egerek, azonban még mindig kaphatóak a boltokban. Ezeknek az egereknek egyik komoly hátrányuk volt, hogy könnyen piszkosodtak és ez eltömődéshez vezethetett, ami az egér működését nagyban befolyásolta.

Az optikai egerek talán a legnépszerűbbek manapság a felhasználók körében, hiszen sokkal gyorsabbak, pontosabbak és hatékonyabbak, mint a görgős társaik. Az optikai egerek LED-el működnek, itt nincs belső golyó, az elmozdulást fénydiódák és tranzisztorok érzékelik és azok továbbítják a jeleket a számítógépnek. A beépített optikai processzor segítségével ez a folyamat miliszekundumok alatt történik, ezért olyan gyorsak és hatékonyak. Érdemes az ilyen típusú egérből neves gyártó termékét megvásárolni, mert akkor garantált a minőség.

A lézeres egerekben az optikai LED helyett egy infravörös lézer dióda van, melynek segítségével az egés gyorsabb válasz időre képes, sokkal hatékonyabb és gyorsabb még az optikai egérnél is. A lézeres egerek egyre népszerűbbek és hamarosan eljön az az idő, amikor leváltják majd az optikai egereket.

Egér alkategóriák:

A 3d-s egerek lehetnek vezetékesek és vezeték nélküliek. Vannak olyan típusaik, melyeket mini joystick-al, vagy gombokkal látnak el, amivel a tengelyet lehet kontrollálni. Ezek az egerek a levegőben is használhatóak és a belül elhelyezett érzékelők tájékoztatják a számítógépet a függőleges és vizszintes mozgásról. Leginkább professzionális alkalmazásokra használják, azonban manapság már a játékok terén is igen elterjedt.

A játék egereket kimondottan a játékok hatékonyabb irányítására fejlesztették ki. Számos olyan gombot helyeztek el rajta, melyeket játék közben aktiválva bizonyos funkciókat érhetünk el. Az egerek érzékenysége szabályozható. Vannak vezetékes és vezeték nélküli típusok, azonban a játékosok legtöbbje a vezetékesre szavaz a gyorsabb válasz ideje miatt.

A trackball, más néven a hanyattegér egy számítógépes pozicionáló eszköz. Elképzelhetjük úgy is, mintha az egeret a hátára fordítottuk volna, és nem az egeret mozgatjuk, hanem a rajta elhelyezett golyót forgatjuk. Vannak olyan billentyűzetek is, melyeken kisebb golyót helyeznek el és ugyanúgy működik, mint az egér.

A legtöbb általános egér manapság 3 gombot tartalmaz, egy jobb és egy bal oldalit, valamint középen egy görgőt, amit harmadik gombként is funkcionálhat. Vannak azonban olyan egerek is, melyek akár 10 gombot is tartalmazhatnak és ezek mind speciális funkciókat látnak el leginkább játékokban és különleges alkalmazásokban.

Vezetékes, vagy vezeték nélküli?

Volt időszak, amikor a vezeték nélküli egér újdonságnak és különlegesnek számított, azonban a technológia fejlődésével a vezeték nélküli egerek számos dologban legalább olyan jók lettek, mint vezetékes társaik. Vannak olyan emberek, akik fontosnak tartják az egér érzékenységét és gyorsaságát és ezért esküsznek egyikre, vagy másikra.

Az olcsóbb vezeték nélküli egereknél ne várjuk azt, hogy olyan gyors, pontos és hatékony lesz, mint a vezetékes egerek, ezért érdemes neves, minőségi és valamivel drágább egeret vásárolni.

Az egér interfész:

Az egér volt az első olyan eszköz, ami soros, vagy RS-232-es interfészen csatlakozott a számítógéphez, azonban manapság már egyre kevesebb az ilyen csatlakozás és eléggé elavult is. Végüket az okozta, hogy sokszor kompatibilitási problémát vetett fel az egér ilyen fajta csatlakoztatása.

Ezt követte a PS/2 interfész, ami sokáig volt igen népszerű és széles körben elterjedt, azonban manapság kezd egyre kevésbé használatos, mert leváltja az USB összekötés. Nagyon sok számítógép manapság már nem is tartalmaz PS2-es egér és billentyűzet összekötési lehetőséget.

Az USB interfész hamar a legáltalánosabb és legtöbbet használt csatlakoztatási lehetőség lett az egerek és más kommunikációs eszközök számára. Az USB fő előnye, hogy sokkal gyorsabb kommunikációra képes, mint a többi kapcsolat és az USB-n csatlakoztatott eszközöket még tölteni is lehet rajtuk keresztül.

Az Apple számítógépeknek egészen a napjainkig saját interfészük volt az egerek csatlakoztatására, azonban mára már átvették ők is az USB interfészt.

Zárszó:

Mivel az egereket nagyon sokszor használjuk, ezért érdemes hosszútávon számolni velük és olyat választani, ami a gyorsaságuk és hatékonyságuk mellett szépek és kényelmesek is. Figyeljünk oda arra is, hogy mekkora a méretük, hiszen egy nagy egér kényelmetlen használatot eredményezhet és akadályozhat a használatban.
Érdemes nem a legolcsóbbakat megvásárolni, hiszen azt hosszú ideig bánnánk, inkább adjunk valamivel többet, de bízzunk a nevesebb gyártók termékeiben, hiszen manapság nagyon sok cég gyárt különféle egeret, de ezek közül csak nagyon kevés éri el azt a minőséget, amit sokan szeretnénk. Ne feledjük, hogy az egerek fontos tartozékai a számítógépeknek, ezért vásárláskor erre is fordítsünk külön figyelmet.

Az olyan oldalak, mint a Teastfreaks segít abban, hogy kellőképpen tájékozott legyen a különböző eszközökkel kapcsolatban.

Bezárás

Newest Egerek Reviews
Csajozzon az egérrel!, Logitech M705 egér - szabadonfutó maratonfutó, Mionix Naos 5000, A4Tech X7... See newest reviews

Microsoft SideWinder Mouse

Index.hu
  • Következtetés: A Microsoft SideWinder Mouse teljesen jó választás lehet azoknak, akik szeretnek játszani, akik képesek 17 ezer forintot kifizetni egy egérért, vagy azoknak, akik csinos szerkesztőségi titkárnőket akarnak elcsábítani.
  • Teljes értékelés

Logitech M705 egér - szabadonfutó maratonfutó

Logout.hu
  • Áttekintés A munkahelyemre kerestem olyan vezeték nélküli egeret, ami használható méretű, kettőnél több, programozható gomb van.
  • Teljes értékelés

Mionix Naos 5000

Logout.hu
  • Áttekintés Az előző egerem 3 év után megadta magát, ezért egy új egeret vettem egy ismeretlen svéd gyártótól.
  • Teljes értékelés

A4Tech X7 F5 gamer egér bemutató

Logout.hu
  • Áttekintés Egy belépő szintű, ár/érték arányban jónak mondható gamer egeret szeretnék nektek bemutatni.
  • Teljes értékelés

Roccat Kone XTD bemutató

Logout.hu
  • Áttekintés Borsos árat kérnek érte, de képességeit és kényelmét tekintve szerintem mindenképpen megérte.
  • Teljes értékelés
Bezárás

Kérdezze a közösséget

Tegyen fel egy kérdést
2-5 elemet kell kiválasztania az összehasonlításhoz.
1.-50 / 385 megjelenítése