DVD lejátszók / írók

Vásárlási tanácsok Adatok archiválására, legyen az zenei fájl, videó vagy bármilyen adat, ...
Bővebben

Vásárlási tanácsok
Adatok archiválására, legyen az zenei fájl, videó vagy bármilyen adat, az egyik legnépszerűbb média a DVD lemez vagy a legújabb technológiájú Blu-Ray lemezek. Előnyük, hogy hosszú időre tárolhatóak lesznek az adatok, könnyen hordozhatóak és roppant sok hellyel rendelkeznek.

A PVR (Personal Video Recorder) és a DVR (Digital Video Recorder) is igen elterjedt. A DVR-ek beépített merevlemezzel készülnek, ezzel lesznek nagyon hatékonyak és gyorsak. A legnépszerűbb DVR a TiVo, melynek segítségével az emberek felvehetik a filmeket és azonnal lejátszhatják azt a tévéjükön.

A rövid útmutatónk három termék kategóriát fog át, ahol mindhárom eszköznek nagyjából hasonlóak a tulajdonságaik.

A DVD író minden tekintetben leváltotta a régi videomagnókat, miután a DVD írók sokkal többet tudnak, mint az elődeik. A DVD írók egyik fő pozitívuma az archiválás és a mentés, melynek segítségével a VHS filmeket könnyedén lementhetjük sokkal jobb minőségben.

Amire vásárlásnál figyelni kell:

DVR funkciók:
A mai DVD írók saját, beépített merevlemezzel rendelkezik, ami könnyebbé és gyorsabbá teszi az adatrögzítést.

Merevlemez kapacitás:
Mindenekelőtt azt kell elsőként DVD-R vagy DVR vásárlásakor ellenőrizni, hogy mekkora merevlemezzel van ellátva az adott eszköz. Vannak olyanok, melyekben könnyen cserélhetőek a merevlemezek, azonban számos íróban nem könnyű kicserélni a merevlemezt.

Kompatibilitás:
A DVD írók többféle típusú lemezre is képesek írni és manapság már nincs korlátozás erre tekintettel, tehát bármilyen lemez használható. A legújabb írók már tudják a Blu-Ray technológiát is.

Írási sebesség:
Nem mindegyik író képes ugyanazzal a sebességgel írni, ezért érdemes ellenőrizni vásárlás előtt.

Összeköttetések:
Mindegyik eszköz rendelkezik ki- és bemenetekkel, azonban ezek nem mindig egyformák. Vannak optikai, digitális, analóg vagy akár ezek kombinációja, a kérdés az, hogy melyikre van szükségünk a használathoz. Amennyiben FireWire kapcsolatra van szükségünk, vagy rendelkezünk digitális videokamerával, akkor könnyedén át tudjuk másolni a rögzített filmet és ki tudjuk írni DVD-re.

HD tudás és konvertálhatóság:
Ez akkor igazán fontos, ha a tévénk is rendelkezik H-képességgel, azonban vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a DVD lejátszónak vannak olyan kimenetei, ahol össze lehet kötni a televízióval. Az alap DVD kimenete 480-as, azonban ha a tévének 720-as vagy 108-as kimenete van és jó minőségű képet szeretnénk, akkor érdemes meggyőződni arról, hogy az eszköz képes-e átkonvertálni.

TV kártya:
A tv tunerek az összes eszközhöz hozzákapcsolhatóak, azonban, ha beépített tv kártyát szeretnénk használni, akkor érdemes meggyőződni arról, hogy kompatibilis a legújabb Digitális Televízió szabványokkal. Amennyiben nem, akkor szükség lesz egy különálló dobozra, amely a digitális jeleket veszi.

További szerkesztési és szerzői funkciók:
A DVD írók csak az általános szerzői eszközöket tartalmazzák, azonban néhány író rendelkezik plusz funkciókkal is. Ezek teszik lehetővé a fejezetek beállítását, eltávolítását, elnevezését és az elrendezését.

Programozhatóság:
A programozhatóság mindegyik eszközre vonatkozik, azonban ha szeretne előre beállított időben filmet rögzíteni, győződjön meg róla, hogy az eszköz képes rá.

Time Slip, Time Shift és Chase Play funkciók:
Vannak készülékek, melyek "Time Slip" funkcióval is rendelkeznek, amely "chase playback" lehetőséget, valamint egyidejű lejátszást és felvételt kínál. Ez azt jelenti, hogy a korábban felvett vagy éppen vett program felvételkészítés közben is bármelyik ponttól lejátszható az aktuális program végéig.
A „Time Shift” funkció segítségével nem maradunk le semmiről, mert ennek segítségével megállíthatjuk, vagy akár visszatekerhetjük az élő tévéadást.
A „Chase Play” funkció szimultán felvételt és lejátszást tesz lehetővé, azaz vissza lehet tekerni a programot az elejére és újrakezdeni a nézést, miközben az eszköz folytatja a felvételt.

Rögzítési formátum:
Nem minden DVD meghajtó képes olvasni az MP3 formátumot, tehát érdemes előre tanulmányozni a specifikációkat.

Használat:
Ez a rész fontosabb annál, mint hogy az emberek ne törődjenek vele, pedig ha figyelünk erre, akkor időt spórolunk meg és könnyebbé tesszük az életünket. A használat vonatkozik magára az eszközre és annak távirányítójára is. A sok gomb nem jelenti azt, hogy könnyű is használni, pont ellenkezőleg, sokkal bonyolultabb a használata.

Elektronikus műsorfüzet:
Amikor valamelyik programot szeretnénk rögzíteni, a dolgunkat nagyban megkönnyíti egy képernyőre kivetíthető műsorfüzet. Azonban nem mindegyik eszköz támogatja ezt a funkciót, ezért érdemes előtte tájékozódni.

A DVR eszközök nagyszerű termékek, hiszen a merevlemez használatával minden olyan könnyen elérhető, hiszen minden filmünk és videónk könnyen, azonnal elérhető. Ennek azonban hátránya is van, hiszen a merevlemez meghibásodása esetén akár el is veszíthetjük azokat. Egy DVR-DVD kettős eszköz esetén viszont könnyedén készíthetünk mentést a merevlemezről, ezért érdemes párban venni az eszközöket.

Vásárlás előtt figyeljünk oda jól, hiszen a technológia rohamos fejlődése mellett nehéz követni az új termékeket.

Arra is fordítsunk figyelmet, amit az emberek mondanak a termékkel kapcsolatban, hiszen így megtudhatjuk, hogy a kategóriájában melyik termék a legjobb és kiszűrhetjük a kevésbé jókat.

Bezárás

Kérdezze a közösséget

Tegyen fel egy kérdést
2-5 elemet kell kiválasztania az összehasonlításhoz.
1.-50 / 231 megjelenítése