Digitális fényképezőgépek

Vásárlási tanácsok

Bemutatás: A digitális fényképezőgépek mögött hosszú út ...
Bővebben

Vásárlási tanácsok


Bemutatás:
A digitális fényképezőgépek mögött hosszú út áll, rengeteget fejlődtek az utóbbi pár évben. Az eleinte nagyon drága luxus mára egy szinte bárki számára megengedhető, mindennapos használati tárgy lett. Rengeteg formában és méretben előfordulnak, sőt ma már a hordozható eszközökbe is belekerültek, mint annak egy alkatrésze. Eljött az a pont, amikor szinte mindenki rendelkezik digitális fényképezőgéppel. Az online kép- és videómegosztó oldalak népszerűségének hála, mindenki fotózik vagy videót készít, hogy megkapja a maga 15 perc hírnevét, vagy csak megoszthassa élményeit a családjával, ismerőseivel.

Nem egészen köztudott, hogy az első digitális fényképezőgép 1975-ben készült a Kodak egyik mérnöke által, de eléggé sokáig tartott - 1990-ig, hogy tökéletesíthessék a technológiát, és így elnyerje a készülék méltó helyét a szórakoztatóelektronikai cikkek között. Nehéz elhinni, hogy a digitális fényképezőgép még csak 18 éves valójában, úgy tűnik a picra kerülése óta töretlen a népszerűsége. Persze pár év eltelt, amíg a nagyközönség számára is elérhető árúvá vált, de napjainkban már bárki megengedheti magának egy ilyen eszköz vásárlását.

Digitális fényképezőgép típusok:
A digitális fényképezőgépek rengeteg stílusban és méretben megtalálhatóak. Kezdve a legegyszerűbb, más eszközökbe beépített verzióval kezdve a profiknak szánt, nagyon drága gépekig. Néha egészen zavarbaejtően nagy a kínálat belőlük az elektronikai eszközök piacán.

A digitális fényképezőgépeket a következő csoportokba oszthatjuk:

SLR vagy DSLR: Single Lens Reflex - tükörreflexes vagy Digital Single Lens Reflex - digitális-tükörreflexes masinák a fényképezőgépek csúcskategóriáját képviselik, célközönségük a profi fotósok tábora. Ezek az eszközök kínálják a legnagyobb zoomot, a legnagyobb objektív-választékot, legjobb optikákat. Összességében elmondható róluk, hogy tisztább, jobb minőségű képet állítanak elő, mint társaik.

SLR-szerű fényképezőgépek nagyban hasonlítanak a DSLR kollégáikra, viszont pár dologban kevesebb lehetőséggel bírnak. A legnagyobb különbség, hogy a rajtuk levő LCD kijelző a kamera processzora által kreált képet láthatjuk, míg a DSLRek élőképet adnak. Ezt a kisebb hátrányt az árukkal ellensúlyozzák ezek a készülékek, valamint ezekhez is lehet kapni kiegészítő optikákat. Mostanában az SLR kategória árának kedvező alakulása miatt veszített népszerűségéből ez a típus.

Kompakt és Ultra Kompakt vagy Célozz-és-Lőj típusú fényképezőgépek messze a legnépszerűbbek manapság. A nevük alapján további két csoportra bonthatók: a kompaktok gépek kicsik, az ultra kompaktok pedig a legkisebbek, akár zsebben is elférnek. Ezek a fényképezőgépek az olcsótól a közepesen drágáig terjedhetnek árfekvésüket illetően attól függően, hogy milyen készségek vannak beleépítve, mint pl. egy erősebb optikai zoom.

Vannak még olyan digitális fényképezőgépek, amelyeket akár 10 dollár körül meg lehet kapni, ezek nagyon egyszerű játékszerek, csak gyenge minőségre képesek, viszont cserébe ultra-hordozhatóak, akár egy kulcscsomóra is felfűzhetőek. Ezek inkább mókázásra való szerkentyűk, mivel komoly képet nem lehet velük készíteni. Arra jók, hogy az elkészült képeket megoszthassuk másokkal e-mailben, vagy képmegosztó oldalon, de rendszerint nem érdemesek nyomtatásra, vagy tárolásra.

Mindegyik digitális fényképezőgép valamilyen fajta flash memóriát használ a képek mentésére. Ezek vagy beépítve vannak a gépben, vagy cserélhető modulokban vannak, vagy mindkettő. A cserélhető memóriákat természetesen nagyobb kapacitásúra is lehet cserélni, ha szükség van extra tárhelyre.

A megapixel mítosz:
Van egy trend ami szerint mindig a nagyobb a jobb. A digitális fényképezőgépek tekintetében azonban ez nem ennyire törvényszerű. A megapixel (MP) érték azt mutatja meg, hogy mekkora a készülékkel készíthető kép maximális felbontása.

Azt tudom javasolni, hogy átlagos használatra a négytől hat megapixel bőségesen megfelel. Ennél nagyobb felbontás teljességgel felesleges.

Ha ki szeretnénk nyomtatni egy fényképet 12*18cm-es méretben, akkor még a legalacsonyabb megapixel érték is elegendő erre a célra.
Ha nagyobb méretre van szükségünk, mint pl 20x24cm vagy efölött, akkor erre is elég a 4-6 megapixel tartomány.

Természetesen ez csak az én véleményem, néhányan a minimum 7 MP-re esküsznek a nagyobb méretű nyomatok előállításához. javaslat, de a 4-6MP elég kell hogy legyen egy átlagos fotósnak.

Ezenkívül használhat célszoftvert is, amivel felinterpolálhatja a kisebb felbontású képeit, de legtöbbször nem éri meg ezzel kísérletezni, mert az eredmény nem lesz túl jó minőségű, zajos lesz.

Vásárlás:

Elsőként itt is azzal kell tisztában lenni, hogy milyen tudást várunk el a fényképezőgéptől. Másodsorban tisztáznunk kell, hogy mire szeretnénk használni a fényképezőgépet.

Az egyik hiba, amit emberek elkövetnek digitális gép vásárlásakor, hogy túl sokat tudó kamerát vásárolnak, és kihasználni nem tudják az eszköz tudását. Például ha csak családi fotókat készítenek, akkor nem szükséges egy feslőkategóriás, profi gép, de mostanában az embereket a több-jobb elv vezérli. Sok embert ismerek, akik olyan fényképezőgépet vettek amelynek tudására igazából nem volt szükségük, viszont zavarta őket a sok beállítás. Minek megvenni valamit, ha nem tudjuk kihasználni?

Az átlagos digitális fényképezőgépet használó fotós csak egyszerű képeket készít, olyanokat amiket a régi filmes fényképezőgépükkel készítettek, nekik egy egyszerű célozz-és-lőj kamera az ideális, alapfunkciókkal. Nincs szükség, hogy sok pénzt kidobjanak feleslegesen olyan dolgokra, amiket soha nem használnának.

A digitális fényképezőgép technológia elérte azt a pontot, ahol még a legolcsóbb készülékekkel is remek eredményt lehet elérni, olyan képeket, amik alkalmasak a kinyomtatásra, nagyításra, tárolásra, megőrizve a képminőségüket. Legtöbb felhasználó soha nem is fogja kinyomtatni az elkészült képet, egyszerűen csak elküldi e-mailen a barátoknak, ismerősöknek. Nincs szükség 10 megapixeles képekre, ha csak el akarjuk küldeni e-mailen az ismerősöknek.

A spektrum másik vége az, ahol a fogyasztó elvárja a kiváló képminőséget. Természetesen itt a belépőkategóriát az SLR-szerű gépek képviselik, amelyek magukban hordozzák a még komolyabb kategória tulajdonságait (pl. kiegészítő optikák), de elérhető áron. Ezeket a gépeket azoknak szánják, akiknek van már előképzettsége a fotózás területén, vagy épp most akarnak profibbá válni, hobbifotósok, vagy azok, akiknek a munkájukhoz szükségük van jóminőségű képekre, de nem szeretnének egy profi felszerelésre költeni. Ezekkel a fotómasinákkal lehetőség nyílik a manuális beállításokra, különböző optikák használatára, és általánosságban, a fotózás felett nagyobb kontrollra.

A legjobb tanács, ami adható digitális fényképezőgép vásárlásához, miután letisztázta magában, hogy mire van szüksége, ne sajnálja az időt a keresésre, kutatásra, hogy megtalálja az igényeihez legjobban passzoló gépet. Rengeteg olyan mérvadó weboldal található, ahol profik értékeléseit olvashatjuk a piacon fellelhető fényképezőgépekről. Ezekből a tesztekből sok hasznos információ gyűjthető, kiderülnek az egyes gépek előnyei, hátrányai, a tudásuk, beállítási lehetőségeik, valamint vásárlási tanácsokat is kaphatunk. A legtöbb ilyen publikáció összehasonlítást is tartalmaz más digitális fényképezőgépekkel hasonlítva az aktuális kamerát. Mindezen infók rendkívül hasznosak lehetnek a megfelelő fényképezőgép kiválasztásához.

Szerző: Kristofer Brozio
DragonSteelMods

Bezárás

Newest Digitális fényképezőgépek Reviews
Nikon D3100, Nikon D5100 teszt, Pentax K20D, Canon S3 IS - videóra kihegyezve - gépteszt, Nikon D3 See newest reviews

Nikon D3100

Fotóvilág
  • Következtetés: A Nikon sajtóközleménye szerint a D3100 „ideális fényképezőgép olyan családok számára, akik a fontos pillanatokat tökéletes minőségben szeretnék megörökíteni, de nem akarnak a beállításokkal bajlódni”.
  • Teljes értékelés

Nikon D5100 teszt

220volt
  • Következtetés: Az AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3,5-5,6G ED VR objektív nagyon passzol a D5100-hoz. A stabilizátor nagyon jó hatásfokkal működik, megfelelően éles, és felbontásban is remekül kiszolgálja a 16 Mpixeles érzékelőt.
  • Teljes értékelés

Pentax K20D

Fotóvilág
  • Összefoglaló: A Pentax új, felsõ-közép kategóriás tükörreflexes gépe sokat változott az elõd K10D-hez képest. Fõként a számos új szolgáltatást, funkciót lehet kiemelni. Jelentõsen javították a JPG-képek minõségét is, ami az elõdnél még hagyott némi kívánnivalót maga után.
  • Teljes értékelés

Canon S3 IS - videóra kihegyezve - gépteszt

FotoOnline
  • Következtetés: A csomagolásban megtalálhatóak a szokásos szoftverek (képszerkesztés, áttöltés, távirányítás számítógépről, stb.), egy 16 megabájtos memóriakártya, mely mérete miatt csupán kipróbálásra alkalmas, illetve négy darab elem, melyeket feltételezhetően szintén csak amolyan útravalónak szánt a gyártó.
  • Teljes értékelés

Nikon D3

Fotóvilág
  • Összefoglaló: Nos megtörtént, amit sokan vártak, az APS–C szenzorméret eddigi elkötelezettje úgy döntött, hogy ideje full-frame érzékelõre váltani. Ez egyrészt várható volt, mert az egyre több és több pixel azonos területre való zsúfolása a szenzortechnológia rohamléptû fejlõdésének ellenére is növekedõ zajjal és...
  • Teljes értékelés
Bezárás

Kérdezze a közösséget

Tegyen fel egy kérdést
2-5 elemet kell kiválasztania az összehasonlításhoz.
1.-50 / 1590 megjelenítése