Videokamerák

Videokamera vásárlási tanácsok
A videokamerák, vagy más szóval kamkorderek elég hosszú...
Bővebben

Videokamera vásárlási tanácsok

A videokamerák, vagy más szóval kamkorderek elég hosszú fejlődési utat jártak be a megjelenésük óta. Fellelhetőek mindenféle méretben és formában. Kiváló eszközök a családi események, hírek és olyan mindennapi dolgok megörökítésére és másokkal való megosztására, amelyeket érdemesnek tartunk megőrizni a holnap számára.

A kamkordereket kortól függetlenül mindenki használhatja, hogy rögzítsen velük mindenfélét, és ezzel akár pénzt is kereshessen. Az amatőr videósok felvételei néha a nagyközönség elé is kerülhetnek azzal, ha valamely hivatalos média felkapja azokat, mert valami érdekességet tartalmaznak. Manapság már úgy tűnhet, hogy mindenkinek van otthon videokamerája, hiszen nagyon olcsón is elérhetővé váltak ezek az eszközök, valamint a használatuk is rendkívül egyszerű, olyannyira, hogy még a gyerekek is használhatják.

Amikor új készüléket tervez vásárolni, vagy éppen egy meglevőt szeretne továbbfejleszteni, rengeteg választási lehetőséggel szembesülhet, amelyek közül nehéz lehet a választás. Melyiket is válassza?

Az első amire fontos, hogy választ találjon az az, hogy mire is szeretné használni az eszközt. A második sarokpont, hogy milyen tudással rendelkezzen az adott kamkorder.

Videokamera típusok:

Nagyon-nagyon sok típusú kamkorder létezik manapság, a választását nagyban befolyásolják az igényei.

Az analóg kamerák azok, amelyek analóg módon rögzítik a videojelet egy szalagos kazettára, ezek a készülékek azonban már lassan eltűnnek az újabb fajta digitális kamerák elterjedésével.

A DV vagy Digitális videokamerák digitális formában rögzítik az emlékeket valamilyen fajta digitális médián, pl. memóriakártyán. Manapság messze ezek a kamerák a legelterjedtebbek. Lehetnek köztük rendkívül kis méretűek, nagyon olcsók és könnyen hordozhatók is. Itt kell megjegyezni, hogy egyes DV kamerák továbbra is szalagra dolgoznak, de elavultakká váltak a gyorsabb és nagyobb kapacitású tárolóeszközöket használó kamerákkal szemben.

Adathordozók:

A mai videokamerák sokfajta médiumra képesek rögzíteni: merevlemezekre, flash memóriakártyákra és még akár optikai lemezekre vagy digitális szalagokra is.

Optikai adathordozó:
Kaphatóak olyan kamkorderek, amelyek közvetlenül DVD-re rögzítik a felvételt, így felvétel után a kamerából kivéve és egy asztali lejátszóba téve a lemezt rögtön vissza is lehet nézni a felvételt. Ez a típus azonban drágább, mint társai, valamint természetesen meg vásárolni kell mindig egy üres DVD lemezt is, így hosszú távon ez is költségként jelentkezhet ennél a típusnál

Merevlemez:
Néhány kamera beépített merevlemezzel rendelkezik, ugyanúgy mint az asztali PCk vagy notebookok - rendszerint ez utóbbiban fellelhető merevlemezzel egyezik meg a kamerában levő eszköz. Ennél a típusnál a felvételek hosszát a beépített merevlemez mérete határozza meg. Ez a típus is hozzávetőlegesen drágának számít a többihez képest.

Flash memória:
Nagyon sok készülék használ flash memóriakártyát - úgymint SD, CF, vagy más típus, ekkor ezeknek a mérete szab határt a felvehető anyag mennyiségének, viszont a merevlemezzel ellentétben itt ezek a kártyák cserélhetők, így folytatható a felvétel akár több órán át. A memóriakártyák kicsik és az utóbbi idők drasztikus árcsökkenései következtében nagyon kedvező árúak lettek, így ez egy határozottan népszerű adathordozó lett.

--Sok alsókategóriás típus beépített flashmodult tartalmaz. Ezek rendszerint nagyon olcsó, eldobható, vagy egyszer-használatosnak hívott kamerák. Ezekről a felvétel után a boltban lementik az adatokat DVDre, ennek a szolgáltatásnak az árát rendszerint a vásárláskor már belekalkulálják. Néhány ilyen használd-egyszer típusú kamerát páran meghackeltek, hogy újra lehessen használni őket, megadva a lehetőséget a tulajdonosnak arra, hogy saját maga mentse le a videókat róla a számítógépére.

Digitális szalag:
Az ilyen típusú készülékek szalagra mentik a felvételt, emlékeztetnek a régi VHS készülékekre, viszont azok méreténél jócskán kisebbek. A legfőbb probléma ezekkel, hogy a felvétel számítógépre való áttöltése nagyon lassú, megegyezik felvétel idejével, mivel nem tudják azokat gyorsabban lejátszani. Ha a felvétel 60perces, akkor az áttöltés is ennyi ideig fog tartani. Ahogy utaltunk rá, ez a típus elavultnak számit manapság már, de még azért fellelhetők itt-ott.

A merevlemezes, flash alapú vagy digitális szalagos kamkorderek esetében a videofelvételek átjátszása a számítógépre Firewire vagy USB kábelen keresztül történik. Ezután már kiírhatóak kívánság szerint DVDre is vagy akár szerkeszthetők is a számítógépen. Nagyszerű lehetőséget jelent ez, hiszen könnyűszerrel adhatunk a videóinkhoz különböző effekteket, feliratokat, fade-eléseket, szövegeket, címeket, hangot, zenét, stb. A fantáziánknak csak a szerkesztői tudásunk szabhat gátat. Legtöbb kamkorderhez adnak ehhez megfelelő szoftvereket, amelyekkel ezeket az elképzeléseinket meglepően könnyedén megvalósíthatjuk. Figyelni kell azonban arra, hogy a számítógépünknek is rendelkeznie kell a megadott interface-szel (USB, FireWire), de természetesen lehet kapni a számítógépekhez kiegészítő kártyákat, ha épp hiányzik az adott csatlakozótípus (az USB szinte alapnak tekinthető manapság).

Az, hogy melyik adathordozós készüléket választja, attól függ, hogy mik a tervei a videózással kapcsolatosan. Ha sok rövid snittes felvételre készül, akkor az Ön készüléke a flash alapú felvevő, ha azonban hosszabb filmeket szeretne felvenni, akkor mindenképpen egy nagy kapacitású - merevlemezes - készülék az ajánlott.

Melyik készüléket válassza?

Családi felvételeket szeretne rögzíteni? Ez esetben nem igazán van szüksége a csúcskészülékekre, valami olyan kell ami kicsi es könnyen hordozható. A flash típusú felvevők ajánlottak ebben az esetben. Ezek kicsik és hordozhatóak, valamint nagyon jó minőségű videó felvételére alkalmasak.

Milyen jellemzők fontosak?

A megvásárolt kamkorder típusa nagyban függ attól is, hogy milyen tudást vár el a készüléktől. Egyes kamerák jól teljesítenek rossz fényviszonyok között, míg mások nem, ez például egy kiválasztási szempont lehet, amit mérlegelhet. A legjobb, ha az oldalunkon átolvassa az egyes értékeléseket és más felhasználók véleményeit különböző kérdésekben. Sokan szeretnék sötét körülmények között használni az eszközt, viszont az adott készülékkel ezt nem úgy tehetik meg, ahogy szeretnék.

Egyes kamerák segédfényt használnak ennek a körülménynek a javítására, pl LED vagy sima beépített nagyfényű lámpa, megint mások pedig lehetőséget biztosítanak külső segédlámpa csatlakoztatására. Ha tudja tehát, hogy sötétben is szeretne dolgozni az eszközzel, mindenképpen tájékozódjon ebben a témában is. A rossz fényviszonyok közötti felvételhez tartozik, hogy egyes kamkorderek lehetőséget adnak infravörös felvételek készítéséhez is.

Sok készülék biztosít lehetőséget arra is, hogy direktben, számítógép nélkül szerkeszthessük a felvételeket, különböző effektekkel feldobva azt. pl: sepia, mozaik, fade, stb.

A kamerákon levő zoom lehetőség szintén nagyon eltérhet gyártóktól, típusoktól függően. Általában lehetőséget adnak a digitális és optikai zoomolásra, de ez a kettő eléggé eltér minőségben. A digitális zoom pixelesedést, zajosodást eredményezhet, míg az optikai zoom szép, éles képet adhat, még nagyfokú nagyítás mellett is. A digitális zoom véleményem szerint használhatatlan, így mindenképpen jobban jár ha az adott készüléken az optikai zoom lehetősége a magas, ez viszont természetesen a készülék árában is megmutatkozik.

A mai videófelvevők használhatóak mint digitális fényképezőgépek is, ami szintén nagyon hasznos lehet. Nem kell külön fényképezőgépet magával vinnie ha szeretne állóképeket is rögzíteni. A probléma ezzel csupán annyi, hogy egy ilyen integrált eszköz nem képes arra, mint egy direkt erre a célra készült gép. Igen, működik, és ha nem annyira fontos a fénykép minősége akkor elégedett lesz ezzel a megoldással. Sokan ezért választják ezt a megoldást, mert így kényelmesebb, mintha külön magával kellene cipelnie egy külön fényképezőgépet.

Mint minden termék esetében, ne törődjön az egyes termékeket övező felhajtással, hagyatkozzon inkább a saját nyomozásaira, kereséseire. Egy videokamerát reklámozhatnak úgy, hogy nincs nála jobb, pedig bizonyára van. Nézzen körül jól, beszélgessen a többi hasonló érdeklődésű emberrel, határozza meg mire van szüksége egy kamkordert illetően. Válasszon ki pár készüléket amelyek megfelelőnek tűnnek, ezekkel kapcsolatosan még alaposabban nézzen körül, hogy melyik a legmegfelelőbb Önnek.

Bezárás

Newest Videokamerák Reviews
Canon Legria mini X teszt See newest reviews

Canon Legria mini X teszt

220volt
  • Áttekintés “Ez micsoda?” - kérdezték a kollégáim, amint először meglátták, aztán a kezembe nyomták, hogy teszteljem le. Mire lehet jó egy vastag mobiltelefon alakú kamera, aminek a vastagságába tették a lencséjét? - erre fogom keresni a választ a tesztben.
  • Teljes értékelés
Bezárás

Kérdezze a közösséget

Tegyen fel egy kérdést

Szűkített keresés(536 találat)

2-5 elemet kell kiválasztania az összehasonlításhoz.
1.-50 / 536 megjelenítése