Mobiltelefonok

Mobiltelefon vásárlási tanácsok

Bevezetés: A mobiltelefonok ezernyi alakb...
Bővebben

Mobiltelefon vásárlási tanácsok

Bevezetés:

A mobiltelefonok ezernyi alakban és méretben léteznek és egyre több hasznos funkcióval bírnak, úgymint mp3 lejátszás, videólejátszás, kamera, beépített GPS és sokminden más, ezek közül melyikek fontosan? Tényleg szükség van ezekre a funciókra? Valóban csak a legújabb, legtöbbet tudó telefonra van szükség?

A mobilok státusszimbólmokká váltak. Ebben a témában nem a nagyobb a jobb, hanem a többet tudó példányok a jobbak, valamint a minél kisebb annál jobb elv érvényesül általában. Úgy tűnik, hogy amint kijön egy, a korábbiaknál többet tudó példány, mindenki rohan megvásárolni azt, mégha igazából nincs is szükségük rá, vegyük példaként az iPhone körüli felhajtást a közelmúltól. Tényleg szüksége volt annak a többmillió embernek iPhonera? Természetesen többnyire nem, egyszerűen a legújabb és a legcsillogóbb szerkentyűre vágytak, csak hogy elmondhassák, nekik van egy ilyen.

Vagyunk néhányan, akik más megközelítésből vásárolunk. A mi szemszögünkből fontosabb az, hogy olyan készüléket vásároljunk amire ténylegesen szükségünk van, és nem olyat, amivel kifejezhetnénk, hogy mennyire materialisták vagyunk.

Ebben az útmutatóban tehát arra próbálok pár ötletet adni, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő telefont, valamint belemegyek a részletekbe a mostanában fellelhető készülékeket illetően. A legtöbb telefon szolgáltatóhoz kötött, de ha elég alaposan körülnéz, akkor általában talalni fog szolgáltatófüggetlen verziót is.

*Egy kis érdekesség. A vezeték nélküli telefon ötlete már 1915 körül létezett, de csak 1978-ban jött ki az első kereskedelmi verzió.

Készüléktípusok:

A ma piacon kapható megszámlálhatatlanul sok mobilt sokféleképpen osztályozhatjuk. Ha azonban összefogjuk a fő szempontokat, akkor nagyjából négy fő kategóriába oszthatjuk őket.

Kihajtható, flip mobilok pontosan olyanok, mint amire a nevük utal. Egy telefon, amit kihasjhatunk - rendszerin duplaméretűre. Az ötlet ezek mögött a hordozhatóság, azaz, amig nincs használva, addig feleakkora méretben lehet magunkal hordani.

Hagyományos, "Candy Bar" stílusó telefonoknak nevezik azokat, amelyeknek ugyanazon oldalán helyezkedik el a kijelző és a billentyűzet, míg a másik oldala vagy üres, vagy egy kamerának ad helyet. Vannak ezek között is kivételek persze, néhány ilyen telefonon is vannak csúsztatható alkatrészek, például a billentyűzetet védő fedő, vagy kiegészítő vezérlőelemeket rejtő részek.

PDAk Personal Data Assistant vagy másként Personal Digital Assistant. Ezek többnyire üzleti orientáltságú készülékek. Legtöbbször nincs is kifejezetten számbillentyűzete, mint a normál telefonoknak. Rendszerint van egy nagy kijelzőjük, ami érintésérzékeny és használható ujjal, vagy stylus érintőceruzával, lehetővé téve a telefonálást, vagy kézi jegyzetelést.

PPCk, Smartphone-ok és Blackberry-k A PPC rövidítés a Pocket PC-ből jön és sokszor összekeverhető a PDA-val, vagy egy kategóriába vonható azokkal. Míg a Blackberry telefonok is ebbe a típusba tartoznak, mégis általában önálló kategóriát képviselnek, mivel az általuk adott szolgáltatás a gyártó, Blackberry céghez köti őket. Ezek a telefonok általában nagyobbak a többi mobilnál és businessközpontúbbak is azoknál mégis egyre több ember választja ezeket, a bennük rejlő képességek miatt.

A PPCk vagy Smartphone-ok teljeskörű hordozható multimédia-szolgáltatással bírnak. Lehet rajtuk filmet nézni, mp3akat hallgatni, játszani. Sok érintőképernyős van verzió van, de megtalálhatjuk azokat is, amelyek teljes qwerty billentyűzettel bírnak az egyszerűbb szövegbevitel végett. Nekem rendszerint volt PPCm, vagy Smartphone-om, szeretem használni a teljes billentyűzetet, és a többi funkciót amit ezek a készülékek nyújtanak, a mostani PocketPCm leváltotta az MP3 lejátszómat is.

Az összes ilyen készülék olyan plusz szolgáltatásokat is ad a fentiek mellett, mint Bluetooth csatlakozási lehetőség, WiFi, cserélhető memóriakártyák valamint nagyfelbontású, beépített kamera.

Mobilválasztáskor itt is ügyelni a kell a hasznos funkciókra, amelyeket használni szeretnénk. Az említett Bluetooth, mp3 lejátszó, fényképezési lehetőség manapság már alaptartozéknak számít, viszont a WiFi, vagy a jobb minőségű kamera csak a drágább készülékekben van, ha ezekre van szüksége, többet kell áldoznia.

Megjegyzések a szolgáltatókkal kapcsolatosan:
A megfelelő szolgáltató kiválasztása szintén arról szól, hogy azt a szolgáltatást kapja meg, amit szeretne, de itt azt is figyelembe kell venni, hogy nem minden szolgáltatás működik mindenhol. Magam részéről a harmadik szolgáltatónál vagyok, mert a korábbi kettővel egyszerűen nem működött jól a telefon a lefedettség kiánya miatt. Hiába mutatnak a szolgáltatók lefedettségi térképeket, ezek többsége csak jól hangzó marketing, a működőképesság úgyis csak használat közben derül ki.

A szolgáltatókkal kötendő szerződések gyakran egy vagy két évre a szolgáltatóhoz kötik az embert. Vannak rövidebb időtartalmú konstrukciók is, ezeknek a költségeit kiszámolva azonban rájöhetünk, hogy rosszabbul járunk, mint a hosszabb szerződéssel. A probléma a szerződésekből való kilépéskor jelentkezik. Rendszerink magas büntetődíjat vonnak maguk után ha idő előtt mondjuk fel szerződésünket.

Megelőzhetjük ezeket a problémákat, ha találunk olyan szolgáltatók amelyik 15, 30 napos próbaidőt ad, így ez alatt ki tudjuk próbálni a szolgáltatás és a telefon megfelelőségét.

Ha a vásárlás mellett döntött:

Az első döntés a szolgáltató kiválasztása legyen. Minden cég más és más készüléket ajánl, de van ahol használhatjuk a saját meglevő készülékünkkel is. Ebben az esetben csak egy SIM-kártyát kapunk, ezt a telefonunkkal tudjuk használni. A legjobb ha a készülékünkben tudjuk cserélni ezeket a SIM-eket, így ugyanazt a számot több készülékben is használhatjuk. Én is gyakran váltogatom a PPC telefonom egy olcsóbb típussal, annak függvényében, hogy hol fogom használni a készüléket. Ha olyan munka közben kell telefont használnom, ahol az megsérülhet, inkább az olcsó típust érje kár, mint a drágább telefont.

Sok szolgáltatást biztosítanak a szolgáltatók, amelyek közül nehéz választani. A legjobb ha nem bízunk meg a szolgáltatók reklámjainak (mindegyik a pénzünkre pályázik), inkább elolvassuk mások véleményét velük kapcsolatosan, és ezeket figyelembevéve választjuk a nekünk legjobban megfelelő szolgáltatót.

Ezután következhet a szolgáltatáscsomag kiválasztása. Itt is tengernyi lehetőség van, attól függően, hogy mely szolgáltatásokat részesítjük előnyben, pl sms, adatkommunikáció, tethering.

Mint minden más termékkel kapcsolatosan, itt is érdemes a vásárlás előtt alaposan a termékek után keresni, hiszen a mobilok esetében elég nagy árkülönbségek lehetnek, így az idő mindenképpen megtérül, amit a telefonnal kapcsolatos kutatással töltünk.

Az ilyen oldalak, mint a TestFreaks értékes segítséget nyújthatnak Önnek a vásárláskor. Véleményeket olvashat a készülékről szakertői és felhasználói szinten is, ezek segítségével jobban megismerheti a készülékeket és ezáltal könnyebbé válhat a döntes.

Végezetül annyit, hogy a mobilokat a népszerűségük miatt már mindenhol használják, beleértve a vezetés közbeni használatot is. Használja telefonját felelőséggel, ne hagyja, hogy a telefonhívás elvonja a figyelmét és mindig használjon kihangosító szettet az autóban, hiszen nem szeretne balesetben résztvenni. Sok országban tiltott a telefonálás vezetés közben és kötelező a kihangosítóval való használata. Ha lehet inkább várjon a telefonálással az út végégig.

Szerző: Kristofer Brozio
DragonSteelMods

Bezárás

Newest Mobiltelefonok Reviews
Siemens CX65, Nokia 7210, Nokia 3200, SonyEricsson Z530, Motorola Defy See newest reviews

Siemens CX65

Telefonguru
  • Következtetés: A Siemens CX 65 egy újgenerációs, multimédiás alkalmazásokban bővelkedő telefon. A mérete nagyobb, mint a legtöbbek által ideálisnak ítélt, a billentyűzete azonban kisebb. Kamerája igényes, és remek felvételek- sőt videó klipek felvételére alkalmas, ráadásul VGA minőségben.
  • Teljes értékelés

Nokia 7210

Telefonguru
  • Összefoglaló: A tavaly megrendezésre került éves CEBIT-en sok más (már tesztelt) újdonság mellett a Nokia bemutatta a 7210 típusú készülékét. Bár híre jó elore megelozte a piacra dobás pillanatát, mégis csak most került bolti forgalomba (elterjedésbe) a 7XXX sorozat legifjabb tagja.
  • Teljes értékelés

Nokia 3200

Telefonguru
  • Következtetés: Egy fiataloknak szánt, közepes árfekvésű kreatív külső és belső alkalmazásokban bővelkedő készüléket ismerhettünk meg. Esetenként találkoztunk még fejlesztésekért kiáltozó megoldásokkal, de mindent egybevetve a 3200 egy nagyon jó színvonalon felszerelt telefon.
  • Teljes értékelés

SonyEricsson Z530

Telefonguru
  • Összefoglaló: OLVASÓI TESZT A Z520i után a Z530 és Z530i elég jelentős változást hozott. A telefon sokkal szélesebb lett, mind elődje volt, de számos dolog nagyban a Z520-hoz hasonlít. Megváltozott a telefon antennája, az élek helyett inkább a kerekített formát alkalmazták.
  • Teljes értékelés

Motorola Defy

Telefonguru
  • Összefoglaló: Nem is olyan rég járt nálam egy strapamobil a Sonimtól - teszt itt . Otromba nagy volt, nehéz és körbegumizták, bár igaz, az mindent kibírt. Ennyire sokat azért nem várhatunk a Defytól, de mindenképp üdvözítő a léte, főleg annak tudatában, hogy akárhonnan is nézzük, a Defy bizony szép telefon és egy...
  • Teljes értékelés
Bezárás

Kérdezze a közösséget

Tegyen fel egy kérdést
2-5 elemet kell kiválasztania az összehasonlításhoz.
1.-50 / 2583 megjelenítése